|
Одеса 1897 рік, населення 403815 чол. Рідні мови:
Великорусский - 198233
Малорусский - 37925
Польский - 17395
Немецкий - 10248
Еврейский - 124511
Як бачиш, в половини міста рідною мовою була не російська, а інші мови, серед яких і українська.
http://demoscope.ru/weekly/ssp/rus_lan_97.php?reg=78
П.С. Це офіційний документ (до речі, спеціально для тебе російське джерело), а не газета, якути десь бачив.
Последний раз редактировалось STK; 10.05.2008 в 21:36.
Краще згинути вовком, ніж жити псом!
Не спешите. Рабочая группа Госдумы по реабилитации уже работает.Не думал, что в России для установки памятника или строительства мемориала частное лицо не должно получить разрешения органов власти и согласовать проект в сорока инстанциях. Неужели по инициативе частных лиц там можно поставить памятник кому угодно, например, другу Молотова Риббентропу или Адольфу Шикльгруберу. У Адольфа в России достаточно много поклонников.В данном случае установка памятников - это инициатива частных лиц
Куда подевали... мысленно вырезали уже, как деды их желали... а тут, на тебе...
Газета "Одесский Вестник" использовала официальную статистику и перепись населения того года. Это вполне официальные данные, будет время, пороюсь и найду.
Ось тут, пане Ви не маєте рації. Мушу зауважити, що ваші аргументи хибні. Це не толерантно проводити мур між одеситами того часу, по один бік якого затулити російськомовних, а по i нший - украйномовних вкупі з усіма iншими.
Взагалі Одеса ніколи не знала таких кордонів, що ділили б її синів по мовній ознаці.
Якщо вже робити спробу якось оцінити цю ситуацию, я б означив так.
Перша мовна група - це російськомовні, кількість яких складала 49% міського загалу.
Друга група - це євреї (ідішомовні) та німці, які чудово розумілися. Разом їх було 33%.
Третя група - украйномовні та поляки, яких разом було біля 14 %.
Болгар я не додаю до цієї групи, бо їм було легше порозумітися з російськомовними тому що царат на той час вже біля 300 років будував (і збудував) iмперську мову на базі церковнослав'янської, яка в свою чергу є відгалуженням давньоболгарської.
Iнші мовні групи на той час були незначними і не мали значного впливу на мовний колорит міста.
Фэй, этого учебника нет по той причине, что в 1928 году, когда он вышел, слово "интернет" было не так популярно, как сейчас.
А если серьёзно - Я когда-то нашел информацию на сайте газеты Речь Посполита. Не без труда - проблемы с польским. Есть у меня сохраненная копия фотографии из уголовного дела 1924 года, на которой сняты те же несчастные дети, только ракурс другой. Там и намёка нет на колючую проволоку. Могу поискать и выложить. Но если Вы хотите продолжать верить, что это на самом деле "веночки УПА", дайте знать, и я не буду утруждать себя поиском и выкладыванием фотографии.
Известен еще один случай, когда одной из украинских газет была опубликована фотография украинского парня, заколотого штыками вояками армии крайовой. Через некоторое время эта же фоография появилась в польской печати, но уже с противоположным комментарием.
Вообще доверять фотосвидетельствам такого рода сложно, но случай с двумя фотографиями одной и той же дикой сцены, одной с "проволокой", снятой якобы в 1943 году, а другой - без таковой, опубликованной в 1928 году наводит на однозначный вывод о фальсификации.
Своїх дідів головорізами назвай, якщо сильно хочеться словами кидатись.
От і пошукай. На початку 20-го століття був тільки один перепис - 1926-го року і за його даними з 417690 жителів ОдесиГазета "Одесский Вестник" использовала официальную статистику и перепись населения того года. Это вполне официальные данные, будет время, пороюсь и найду.
162789 були росіянами за національністю,
153243 - євреями,
73453 - українцями,
10021 - поляками,
5522 - німцями,
1843 - вірменами,
1377 - греками,
1186 - болгарами,
1048 - молдаванами
http://demoscope.ru/weekly/ssp/sng_nac_26.php?reg=2119
Так що не треба писати, що українців в Одесі майже не було
І давай вже якісь підтвердження своїм словам, бо ще не побачив жодного факту, тільки твої вигадки.В "одесском вестнике" начала 20-го века я видел перепись национальностей города - болгары, евреи, русские, армяне... много разных национальностей. так вот, украинцы были в графе "и другие нации", так их было немного.
Це я проводжу мур? Тут деякі доводять, що української (як і самих українців) в Одесі не було і бути не могло, а рідною мовою для одеситів може бути тільки російська.
Бред. В "одесском вестнике" начала 20-го века я видел перепись национальностей города - болгары, евреи, русские, армяне... много разных национальностей. так вот, украинцы были в графе "и другие нации", так их было немного. Но дело не в этом. дело в том, что вне зависимости от этого, в Одессе вообще не говорили по-украински. Родной язык - тот, что ты слышишь с детства, на котором мыслишь. Для одесситов - это русский. Всегда. С момент основания города.Надо утверждать, что в нашем городе русский язык был с самого начала. Потому что именно так и обстояло дело. Причем не просто "с самого начала". А вообще, украинского тут просто не было.
В Російській імперії теж насильно заставляли вважати рідною українську мову (за тогочасною термінологією - малоросійське наріччя)? Бо в українських губерніях Російської імперії чомусь україномовних три чверті, в той час, як російськомовних тільки 10%. Навіть на півдні і сході сучасної України більшість складали україномовні, а не російськомовні.
Да і українізацію більшовикі цікаво проводили, в результаті неї збільшилась кількість російськомовних, а не навпаки (за переписом 1989-го вже третина населення України вважала рідною російську, а не 10% в Наддніпрянській і меньше 1% в Західній Україні, як на початку століття).
Последний раз редактировалось STK; 10.05.2008 в 23:10.
Социальные закладки