|
одессит, с аватаром Шахтера, тыб еще герб дынамо кыйв поставил))))
На днях прочитала книжку скандальної Ірини Фаріон - Правопис – корсет мови?: український правопис як культурно-політичний вибір.
Даю антотацію -
Ця книжка для трьох громадських категорій, знервованих змінами в правописі, або для нефілологів, які хочуть його обговорювати; для тих, кому не на часі правописні зміни; для тих, які вважають, що ці зміни спричинюють хаос; і зрештою - для енергійних, мудрих, сильних, наполегливих... і завжди грамотних. Словом, насправді для тих, хто усвідомлює: найперше завдання мовознавців - відновити криваво перервану правописну традицію як знаковий засіб самоідентифікації українців.
Зміст:
І. Прелюдія до вбивства
ІІ. До історії нашого правопису
ІІІ. Радянська версія українського правопису
1. Фонетична асиміляція
2. Морфологічна асиміляція
3. Власне ортографічні зміни
Епілог
Уривок тексту:
Про зміну роду іменників
Зміна «статі», як відомо, майже не реальна, … але не для «творців» Правопису 1933 р. Задля уподібнення двох мовних систем – української і російської – всі методи прийнятні, навіть політичне рішення змінити рід іменників.
У Правописах 46-го і 60-го років1 подано окремим параграфом перелік іменників иншомовного походження, що «змінили» «стать» у буремному 1933-му році на догоду своїм російським партнерам. На жаль, сьогодні більшість і не здогадується про те, що ці слова (див. нижче), звичайно, були жіночого роду.
На жаль, і те, що Проєкт 1999 р. не порушує цієї проблеми, лише найновіші посібники з культури мовлення зазначають паралельність роду іменників зал / зала і бажаність уживати слово генеза у жіночому роді (а не генезис) тощо...
Знаєте, я не підтримую іі гасел щодо імен, щодо русофобства. Але... Щось правдиве є. І з мовознавчої точки зору тут багато правильних висловлювань. До речі, фахівці цю книгу використовують як наукову. Студенти та викладачі посилаються на неї. І, справа, не в політизації тут. А в науковій відповідності.
Ты разбираешся в Футболе????Есть понятие болеть за клуб, и увлекатся блением, так вот то который болеет он на стадио пойдет и в снег , и в первой лиге, и во второй, еще и на выезд рванет, а тот кто увлекается тот , если команда играет тот ярый болельшик, а когда у команды проблемы, улыбаются и говорят, а чего за него болеть он жеш не играет)))Да сейчас можно нервно улыбатся)) но после вчерашнего я рад))
Старый Хрыч, я знаю Минск-32 и много других ее ровестников. Но ты ведь пишешь, что работал на Минск-62, а это радиоприемник, примерно тех же годов. Эра компьютеров у меня начиналась не 25 лет назад, а малость пораньше, но я хорошо помню, что Google тогда еще не было. Так что кто здесь придуривается, подумай сам. Впрочем это к теме не имеет прямого отношения, хотя склероз и языковая проблема вещи несомненно связанные.
Социальные закладки