|
буль ласка, як людина з мабуть найякіснішою освітою на форумі, допоможить дати визначення слова "нація"?
ось що знайшла: http://lozko.front.ru/etnologia.html
...Нагадаємо ж основні вимоги до терміна: однозначність, стилістична нейтральність, відсутність емоційного чи ідеологічного забарвлення...
....Етнос — це кровноспоріднена спільнота людей, яка має: 1) спільну територію (рідну землю); 2) спільну мову (рідну мову); 3) спільні родові легенди про походження свого етносу, спільну історичну пам'ять, звичаї та обряди, тобто те, що є його етнічною релігією (рідною вірою). [Водночас не зайвим буде нагадати, що термін рідна віра не має нічого спільного з рунвізмом Лева Силенка]. Слово етнос походить з грецького etnikos — родовий, народний, язичницький. Терміном етнос позначаємо як донаціональні спільноти (рід, плем'я, народ), так і будь-які етнічні спільноти (включаючи й нації). Таким чином, звідси випливає, що поняття етнос є родовим по відношенню до понять рід, плем'я, народ, нація, які в цьому контексті є видовими. Можемо сказати "трипільський етнос" (стосовно людності трипільської археологічної культури), "скіфський етнос", так само, як і "український етнос" (який нині є нацією в сучасному розумінні слова).
Отже, етнос — це кровноспоріднена географічна та культурно-історична спільнота людей на будь-якому етапі його етногенези...
..Нація за сучасним вітчизняним визначенням — окрема суспільно-культурна спільнота, яка характеризується: "матеріальним, суб'єктивним (душевним) та ідеальним (духовним). Матеріальний компонент нації називатимемо екосом, суб'єктний — етносом і духовний — етосом. Екос включає в себе економіку та територію з природнокліматичними та екологічними особливостями [пор. рідна земля]. Етнос — це, насамперед, сукупність суб'єктів з певними особливостями фізичної будови, побутом, мовою, психологією (психікою) та ін. [пор. кровноспоріднена спільнота]. Нарешті, етос передбачає традиції і звичаї, культуру, релігію, свідомість і самосвідомість, тобто всі духовні цінності даного етносу [пор. рідна релігія]" (Я. Дубров. МЕЕДЗ, с. 568). Як бачимо, нація визначається загалом тими ж трьома компонентами, якими ми визначили й етнос "...
и как в этом контексте можно говорить об " украинской нации" отождествляя ее с с современной Украиной, собранной искусственно в советский период?![]()
Друзья мои, сдается мне, что скоро мы окажемся в этой стране чужими. "Свідомі" постепенно берут власть в свои руки. Полуграмотные и абсолютно уверенные в своей правоте, с огромным комплексом национальной неполноценности, который и заставляет их насаждать свою украинскую "псевдокультуру", гнут свою линию все сильнее и сильнее, пользуясь нашей беспомощностью.
Надо сопротивляться. Я хочу жить в Одессе, а не на "Одещині".
кстати, забыла сказать, что украинский язык учила в советской школе
для того, чтоб на урок попасть, приходилось с боями прорываться, так как стояли злые "москали" и не пускали детей ридну мову учить
это я так... неудачно пошутила![]()
Lada2
Ви так захопилися, що не звернули уваги, що ми не етнос
взагалі то обговорюємо, точно так же як і не екос.
Шановна, я впевнений, що якщо ви ще ретельніше пошукаєте,
то неодмінно знайдете також і визначення нації як будь чого в
будь-якому контексті.
Але є чіткий та незаперечний факт - НАЦІЯ НЕ МАЄ ЖОДНОГО ВІДНОШЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОСТІ.
Під нацією розуміють НАРОД, як правило - населеня якоїсь країни.
І коли кажуть "УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ", то ясна річ, мають наувазі не тільки українців за національністю.
Це найпоширенніший і загальнопринятий варіант розуміння цього слово.
Навіщо під когось з форумчан теорії підвотити, тільки того, що він щось бовкнув не знаючи суті?
AirMax
Ага і Ктулху вас зохаває. )))
Одещина доречі, це не місто а регіон.![]()
Тут могла бути ваша реклама
А я взагалі ніколи не вивчав української мови, бо був звільнений у зв'язку із чисельними переїздами між колишніми республіками СРСР. Проте я вільно читаю і все розумію, і навіть часто знаходжу помилки у постах "свідомих". Але я не хочу спілкуватись українською мовою. Я не хочу дивитись фільми в українському перекладі. Мені це не комфортно і я не дозволю себе примушувати.
И я не позволю, чтобы мои дети писали на русском с ошибками и читали Пушкина в украинском переводе. Этого не будет никогда. И это в силах каждого из нас: не дать сделать из своих детей "маленьких українців".
Скажімо так - я не зовсім вірно висловився.
Я так сказав бо контекст був відповідний.
Тим не менше, пишеш ти принаймні досить таки добре.Сообщение от AirMax
Вибач, у тебе вже якесь кліше сформувалося.Проте я вільно читаю і все розумію, і навіть часто знаходжу помилки у постах "свідомих".
Тобто свідомий=україномовний, україномовний=свідомий.
Я нічого не пропустив?
Доречі, помилки у несвідомих й непримиримих борців за російську мову я теж знаходжу регулярно.
Проте, хіба це щось має доводити?
А хтось примушує?Але я не хочу спілкуватись українською мовою.
Я не хочу дивитись фільми в українському перекладі.
Мені це не комфортно і я не дозволю себе примушувати.
Последний раз редактировалось YOKO; 07.05.2008 в 22:51.
YOKO, если толкование термина "нация" такое неоднозначное и многоплановое, тогда в чем смысл словосочетания "уркаинская нация"?
пока я наблюдаю употребление его исключительно в связи с попытками выдать желаемое за действительное.
исторический процесс формирования "украинской нации", запущенный большевиками, был прерван с обретением независимости., имхо
возможно, к сожалению...
и еще один вопрос в контексте: если вы объединяте всех граждан УКраины ( независимо от национальной принадлежности)понятием "украинская нация", то что такое
"титульная нация"???
ниче не понимаю....
Тобі "свідомі" ще не сняться ночами?
Може ти місто приватизував і усім дозволу у тебе питати треба?
Наприклад, "Чи не заперечуєте, якщо я тут поживу?", "чи не підкажете, за кого голосувати на наступних виборах?"
І так далі.
Ти мені скажи краще, не інакше соцопитування проводив,
ти виявляв хто в Одесі був завжди, а хто понаєхал.
Ось наприклад, фан-клуб Януковича був тут завжди!
Вони ще біло синіми стрічками підперезували хутро, коли ловили бичка
у морі, та на момантів полювали.
А до цього взагалі еволюціювали з "інфузорій-туфельок" на території майбутньої
Одеси.
Інша справа "свідомі"!
Понаїзджали тут на все готове і давай кіно російською забороняти.![]()
YOKO-не украинец, а националист, а там суть одинаковая, что украинский, что африканский...
Объясняю: я использую термин "свідомі" для того, чтобы не засорять речь некультурными, ругательными словами в отношении национального меньшинства, которое по воле несчастного случая, стечения обстоятельств, пришло в этой стране к власти и пытается взять реванш за все нанесенные ему в течение многих лет обиды.
Нацменьшинство галичанское, собственно говоря, а украинцы ли это?
Я писал уже об этом: сирые и убогие, с комплексом национальной неполноценности.
доброе утро, просмотрела темку и могу сказать, что:
-училась в украинской школе, все предметы на укр. - мне оч нравилось. Действительно повезло с преподавателями. В нас воспитывали патриотов, интересно излагали темы, я гордилась страной (пока ее не знала). Но сегодня у меня нет никакого уважения и гордости за страну.
Многие слова и выражения кот используются по телевиденью мне смешны и непонятны.
Также волнует примитивность нашего народа. Смотришь что нас интерисует...мясо, молоко, "хто що сказав та як росия видреагувала на те що ми бажаемо з ними святкувати..." т.е. серьезных вопросов развития не наблюдается.одним словом-балачки!
На счет языка ,наверное, другая тема есть.
Да пребудет с тобою Сила!
Превратим Конфузию в Викторию!
аудитор, НЕ врач
Социальные закладки