За його словами, для того, щоб був час на підготовку до проведення виборів, закон треба було ухвалити ще в березні. Однак процес затягнули.
"Теоретично можна провести вибори за чинним законом. Але, якщо подивитися, яку оцінку отримали вибори у 2010 році, то краще цього не робити. Однак я б застерігав від крайнощів - проведення виборів за тотальною пропороційною системою за відкритими списками.
Мене непокоять вибори до обласних рад. Тому що лишається лише 4-5 місяців, а виборцям у сільській місцевості треба зрозуміти, як ця система працює. І ще треба навчити членів виборчих комісій, як рахувати голоси та встановлювати підсумки голосування" - пояснив заступник голови ЦВК.
Говорячи про ініціативу проведення виборів міських голів у два тури, Магера наголосив: "Тут є два моменти. Перший — додаткове фінансування з державного бюджету. Точну цифру я зараз не назву. Але може йтися про суму у більше ніж 100 млн грн, які треба буде виділити додатково на повторне голосування. Друга проблема — необхідне автоматичне повторне голосування. Бо за нинішнім законом цього немає. Тому можуть виникнути труднощі".
Нагадаємо, що 28 травня робоча група з підготовки нового закону про місцеві вибори зареєструвала його у Верховній Раді. Проект внесли три фракції — "Блок Порошенка", "Народний фронт" і "Самопоміч". Спікер Володимир Гройсман вважає, що депутати розглянуть п'ять альтернативних законопроектів, з яких *зроблять один.
Социальные закладки