Тема: Отключения электроэнергии II

Ответить в теме
Страница 1373 из 1895 ПерваяПервая ... 373 873 1273 1323 1363 1371 1372 1373 1374 1375 1383 1423 1473 1873 ... ПоследняяПоследняя
Показано с 27,441 по 27,460 из 37884
  1. Вверх #1
    Старожил форума

По умолчанию Отключения электроэнергии II

Продолжаем тему.
    (Здесь начало первой темы)
    Последний раз редактировалось Andy; 10.02.2016 в 21:28.

2. Вверх #27441
    Не покидает форум Аватар для Dramteatr
    НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo
    Підготовка до опалювального сезону триває і не зупиняється ні на мить. Наразі вже виконано від 60% до 80%, в залежності від типу енергооб'єктів, плану відновлення енергосистеми та її підготовки до опалювального сезону. Особлива увага – захисту обладнання та координації дій влади, енергетиків та споживачів під час надзвичайних ситуацій, викликаних можливими обстрілами.
    «Ми не обіцяємо легкої зими, але точно впевнені, що українська енергосистема вистоїть. Ми будемо мати більш щільну систему ППО, ніж станом на жовтень-вересень минулого року – це плюс.
    Ми маємо унікальний досвід боротьби з масованими ракетними й дроновими атаками, маємо досвід балансування системи в таких екстремальних умовах. Це другий плюс.
    Звичайно, що ми будемо починати наступний опалювальний сезон маючи менший запас міцності в енергосистемі, ніж минулого року. Відновити на 100% всі ці пошкоджені об’єкти за декілька місяців неможливо. Але точно можу сказати, що ми увійдемо в опалювальний сезон максимально готовими», - підкреслив голова правління НЕК «Укренерго» Volodymyr Kudrytskyi на брифінгу у Львові.
    Він розповів, що минулого року «Укренерго» залучило близько 1 млрд доларів грантових та кредитних коштів на відновлення української енергосистеми. Ці гроші були витрачені не тільки на відновлення мереж, але і на погашення боргів «Укренерго» перед іншими учасниками ринку, зокрема електростанціями, які використали їх, щоб відремонтувати свої енергоблоки.
    «По суті була створена неформальна коаліція держав, які допомагали українській енергосистемі відновлюватися та вистояти під цими атаками. Західна допомога є критично важливою для того, щоб система відновлювалася у високому темпі, і щоб цей процес продовжувався», - наголосив Володимир Кудрицький.
    Також під час брифінгу він розповів:
    ��Чи готуватись до відключень електроенергії під час майбутнього опалювального сезону?
    ��Що зараз відбувається з імпортом та експортом електроенергії?
    Повний запис брифінгу дивіться за посиланням у першому коментарі.
    ...

https://youtu.be/v0i16giPEWc

3. Вверх #27442
    Під нашими постами читачі часто ставлять питання, багато з яких повторюються мало не щодня. Ми зібрали ті, які, схоже, становлять найбільший інтерес читачів і спробуємо докладно відповісти.
    💬 Запитання-лідер: Чому ви не ховаєте свої автотрансформатори під землю, щоб захистити їх від обстрілів росіян?
    🔷Коротка відповідь - тому, що це дорого і довго. Недостатньо сховати тільки трансформатор, треба закрити від нападників й все супутнє обладнання. Це неможливо реалізувати за кілька місяців одночасно на всіх підстанціях.Тому, готуючись до наступної зими, ми використовуємо переважно інші способи захисту.
    🔹Але ж у світі вже існують підземні підстанції?
    Підземних підстанцій класу напруги 750 кВ, на якому працює частина обладнання «Укренерго», в світі не існує. Ніхто ніде не закопував під землю трансформатор напругою 750 кВ. Так, справді існують підземні підстанції нижчого класу напруги, але вони одразу планувалися і проєктувалися як підземні. Це не те саме, що закопати в землю вже придбане та працююче наземне обладнання, яке має своє місце у схемі підстанції і обмежену територію на підстанції.
    🔹Так, а яка проблема його закопати?
    Їх багато. Найочевидніша - високовольтні автотрансформатори 330 та 750 кВ, а на наших підстанціях працюють саме такі, мають великі розміри та вагу. Під час роботи вони виділяють багато тепла і можуть нагріватися до 90 ℃ і вище. Якщо тепло не буде ефективно відводитись – обладнання від перегрівання може вийти з ладу.
    Трохи арифметики з геометрією: розміри однієї фази трансформатора напругою 750 кВ (а їх для роботи потрібно три) – 12 м в довжину, 7м в ширину і до 12 метрів в висоту. Загальна вага – понад 300 тонн. Уявляєте, наскільки потужну витяжну вентиляцію потрібно збудувати, щоб надійно охолоджувати «піч» таких розмірів?
    Далі більше – допустима відстань для безпечної роботи від заземлених частин до струмопровідних – 3,5 м. Плюс сам земляний шар захисту від ракет – ще метрів 10 додаткового простору у висоту. Тобто мінімальна глибина котловану для такого проекту – близько 25 метрів. Це як 8-поверховий будинок закопати під землю.
    Таке будівництво не пройде непоміченим для ворога, який активно користується аеро- та супутниковою розвідкою. Тим більше, що триватиме таке будівництво не менше ніж півроку, а ймовірніше – цілий рік. При цьому коштуватиме це в кілька разів більше, ніж будівництво відкритої підстанції.
    🔹А якби у вас були гроші на такі дорогі проєкт, ви б їх будували?
    Уявімо, що ми такий проєкт таки робимо. Гігантське сховище збудували. Придбали й встановили нове обладнання, передбачили шляхи доступу для його обслуговування. Що потрібно, щоб перенести туди діючий трансформатор? Правильно – відключити його на працюючій підстанції, яка живить зазвичай сотні тисяч людей. Відключити на довгий час. Так, його функції на себе може взяти резервний прилад. Але якщо з ним щось трапиться, наприклад черговий ракетний обстріл росіян, то підстанція перестане працювати і споживачі якогось міста, або навіть частини регіону, можуть залишитись без електроенергії.
    Не можна просто закопати трансформатор. Можна збудувати нову підземну підстанцію, закупивши для неї нове дороговартісне обладнання.
    Тобто, підземний захист трансформатора – аж ніяк не швидке рішення, яке нам так необхідне в умовах війни. Особливо цієї зими, коли ми маємо обґрунтовані ризики нових атак на енергосистему від країни-агресора. Ми будуємо інші системи пасивного захисту, а також розраховуємо на зростання щільності української ППО.
    #недурніпитання
    ответы на вопросы

4. Вверх #27443
    Модератор
    Мистер Одесский Форум
    Цитата Сообщение от Dramteatr Посмотреть сообщение
    ответы на вопросы
    ну таки собі відповіді:
    Їх багато. Найочевидніша - високовольтні автотрансформатори 330 та 750 кВ, а на наших підстанціях працюють саме такі, мають великі розміри та вагу. Під час роботи вони виділяють багато тепла і можуть нагріватися до 90 ℃ і вище. Якщо тепло не буде ефективно відводитись – обладнання від перегрівання може вийти з ладу.
    Трохи арифметики з геометрією: розміри однієї фази трансформатора напругою 750 кВ (а їх для роботи потрібно три) – 12 м в довжину, 7м в ширину і до 12 метрів в висоту. Загальна вага – понад 300 тонн. Уявляєте, наскільки потужну витяжну вентиляцію потрібно збудувати, щоб надійно охолоджувати «піч» таких розмірів?
    Ну велике, і що? В мене щоб охолоджувати будинок у 2 рази менше за розмірами достатньо одного кондиціонера. Тобто їм треба 2 за логікою? Наводять купу цифр, але головного для аргументів не наводять - скільки кіловат тепла треба відвести? Проблема одна - дорого, саме тому ніхто цього робити не буде.

5. Вверх #27444
    Цитата Сообщение от maxx™ Посмотреть сообщение
    ну таки собі відповіді:

Ну велике, і що? В мене щоб охолоджувати будинок у 2 рази менше за розмірами достатньо одного кондиціонера. Тоде.

....
    мощность трансформатора - допустим, 1000 МВ*А.
    КПД - 90%

можно ли выделяемое им тепло компенсировать бытовым кондиционером ?

Блочные (генераторные) двухобмоточные трансформаторы напряжением 220 кВ выполняются трехфазными мощностью от 80 до 1000 МВ-А, напряжением 330 кВ — трехфазными мощностью от 125 до 1250 МВ-А, напряжением 500 кВ — трехфазными мощностью от 250 до 1000 MB • А, однофазными мощностью 415 и 533 МВ-А.
    Последний раз редактировалось Dramteatr; 22.08.2023 в 12:05.

6. Вверх #27445
    Постоялец форума Аватар для orinoko
    ....
    мощность трансформатора - допустим, 1000 МВ*А.
    КПД - 90%

можно ли выделяемое им тепло компенсировать бытовым кондиционером ?
    Для трансформаторов и автотрансформаторов мощностью свыше 100 MBA с 01.07.2015 установлен минимальный КПД (Minimum Peak Efficiency Index (%)) 99,737, a c 01.07.2021 установлен минимальный КПД - 99,77

7. Вверх #27446
    Цитата Сообщение от orinoko Посмотреть сообщение
    Для трансформаторов и автотрансформаторов мощностью свыше 100 MBA с 01.07.2015 установлен минимальный КПД (Minimum Peak Efficiency Index (%)) 99,737, a c 01.07.2021 установлен минимальный КПД - 99,77
    прекрасное уточнение.
    но даже с учетом 99,77% сколько в тепло уйдет ?

8. Вверх #27447
    Модератор
    Мистер Одесский Форум
    прекрасное уточнение.
    но даже с учетом 99,77% сколько в тепло уйдет ?
    Я можу оцінити, але це повинно бути у відповідях на питання. А там цифри котрі нічого не пояснюють.

9. Вверх #27448
    Цитата Сообщение от maxx™ Посмотреть сообщение
    Я можу оцінити, але це повинно бути у відповідях на питання. А там цифри котрі нічого не пояснюють.
    а там не надо ничего обьяснять
    обыватель все равно не поймет этих ваших ваттов, мегавольтамперов и проч.

10. Вверх #27449
    Модератор
    Мистер Одесский Форум
    Тому можна було сказати просто - закопувати трансформатори не будемо, бо це дорого.

11. Вверх #27450
    User banned
    Вот и я ни чего не понял,кроме одного,закапывать в землю можно только деньги.

12. Вверх #27451
    Частый гость Аватар для Den_72
    Цитата Сообщение от НаСекундуЗагляну Посмотреть сообщение
    Присматривал себе гелиевый аккум для котла, когда пришел покупать - ценник на 30% дороже)))
    И опять не купил, жабодав оказался сильнее.. старый ещё рабочий, но ёмкость прилично потерял
    Такая же фигня.Старый уже не то.И вот дилемма: Потратить ~12 тыс. грн. на какой-нибудь 150Ah,или на эти же деньги купить литров 250 бенза на свой микрогенератор.

13. Вверх #27452
    Цитата Сообщение от Den_72 Посмотреть сообщение
    Такая же фигня.Старый уже не то.И вот дилемма: Потратить ~12 тыс. грн. на какой-нибудь 150Ah,или на эти же деньги купить литров 250 бенза на свой микрогенератор.
    у жителей многоэтажек такой дилеммы нет...

14. Вверх #27453
    Чарівниця

Сегодня получила от ДТЕК послание о ремонте сетей и отключении света на 2 часа.

Ремонт занял 12 минут и опять сообщение
    Шановний клієнт! Планові роботи в електромережі за адресою Одеса, xxxxx завершено, наші фахівці вже відновили подачу електроенергії.
    Вот это сервис! А я уже приготовилась страдать без кондиционера )))
    Красиво жить не запретишь. Но помешать можно.

15. Вверх #27454
    Живёт на форуме
    у жителей многоэтажек такой дилеммы нет...
    Та даже в ЧД это такая возня с генератором. Заправлять постоянно. Оставлять его ночью до утра тарахтеть под окном, чтоб котел работал? Да и, к примеру, в моём бак мелкий и до утра не хватит. А если ночью свет включили, то гена дальше лопатит или АВР нужен какой-то? Так не со всеми генами АВР подружить.

Короче аккумулятор+инвертор в куче случаев сильно удобнее. Удобство же зачастую тянет за собой и большие затраты. Хотя в прошлом декабре/январе я прилично бензина наэкономил после установки батареек и заводить гену пришлось бувально пару раз, т.к. не успевал батарейки зарядить при включениях по 2 часа.

16. Вверх #27455
    Частый гость Аватар для Анна Бу
    Цитата Сообщение от Maybe Посмотреть сообщение
    Сегодня получила от ДТЕК послание о ремонте сетей и отключении света на 2 часа.

Ремонт занял 12 минут и опять сообщение
    Шановний клієнт! Планові роботи в електромережі за адресою Одеса, xxxxx завершено, наші фахівці вже відновили подачу електроенергії.
    Вот это сервис! А я уже приготовилась страдать без кондиционера )))
    Поздравляю))) а нам завтра собираются на весь день отключить на "плановый ремонт"((
    :)

17. Вверх #27456
    Посетитель Аватар для Lykas
    Та даже в ЧД это такая возня с генератором. Заправлять постоянно. Оставлять его ночью до утра тарахтеть под окном, чтоб котел работал? Да и, к примеру, в моём бак мелкий и до утра не хватит. А если ночью свет включили, то гена дальше лопатит или АВР нужен какой-то? Так не со всеми генами АВР подружить.

Короче аккумулятор+инвертор в куче случаев сильно удобнее. Удобство же зачастую тянет за собой и большие затраты. Хотя в прошлом декабре/январе я прилично бензина наэкономил после установки батареек и заводить гену пришлось бувально пару раз, т.к. не успевал батарейки зарядить при включениях по 2 часа.

Які акумулятори використовуєте?

18. Вверх #27457
    Модератор
    Мистер Одесский Форум
    Цитата Сообщение от Lykas Посмотреть сообщение
    Які акумулятори використовуєте?
    Можу сказати про себе - батарея lifepo4 десь на 11-12 кВт*год. Генератора правда поки немає, сподіваюсь що електроенергію будуть давати хоч на 2-3 години на добу. Бо для зарядки є сонячна батарея. Аналіз минулої зими показав що якщоб електроенергію взагалі б не давали, то в мене було б 2-3 блекаута по 3-4 дні, бо у похмуру погоду сонця вдень менше ніж мені треба електроенергії на добу.

19. Вверх #27458
    Посетитель Аватар для Lykas
    Цитата Сообщение от maxx[emoji769
    ;78052191]Можу сказати про себе - батарея lifepo4 десь на 11-12 кВт*год. Генератора правда поки немає, сподіваюсь що електроенергію будуть давати хоч на 2-3 години на добу. Бо для зарядки є сонячна батарея. Аналіз минулої зими показав що якщоб електроенергію взагалі б не давали, то в мене було б 2-3 блекаута по 3-4 дні, бо у похмуру погоду сонця вдень менше ніж мені треба електроенергії на добу.
    Підкажіть де купляли батареї?
    Якесь готове рішення, чи замовляли збірку під свої задачі?
    Зараз розмірковую де і яку купити, бо є готові рішення в корпусі типу автомобільного акумулятора, кастомні збірки, ну і типу фірмові рішення під сонячні батареї, але це для мене задорого

20. Вверх #27459
    User banned
    Зараз розмірковую де і яку купити, бо є готові рішення в корпусі типу автомобільного акумулятора, кастомні збірки, ну і типу фірмові рішення під сонячні батареї, але це для мене задорого
    И мне решение,котел,роутер,свет.

21. Вверх #27460
    Модератор
    Мистер Одесский Форум
    В мене кастомна збірка бо я не бажав підключати lifepo4 батарею до інвертора у режими свинцю, тому треба була батарея з нормальним BMS. До повномасштабного вторгнення приїхали 8 комірок, а ще 8 не приїхали. За них просто повернули гроші. Комірки були на 105 аг. Придбати ще 8 таких самих було неможливо, тому я їх продав та придбав вже 16х230 у лютому коли вони почали з'являтись.
    Комірки на олх, BMS на алі, метал для рами на металобазі, плата щоб подружити інвертер та BMS - саморобна. В мене правда трохи дорого, бо це нормальний 3-х фазний інвертор котрому пофігу незбалансована навантаження на фазах, тобто в мене фактично стоїть 3 4-х кіловатних інвертора в одному корпусі.
    В принципі якщо треба тільки бекап на деякі пристрої то інвертор на 5 кВт такий можна знайти зараз в Україні за $1500, додати акумулятор та мати живлення з нормальною синусоїдою. Можна додати сонячні панелі, можна додати генератор (вхід генератора є, команда на увімкнення генератора теж є). Якщо цікавить то шукайте інвертори Deye. Але проблема з цими інверторами (та як з усіма іншими нормальними) у тому що для lifepo4 він бажає спілкуватись з BMS, а саморобні збірки зазвичай не мають BMS з котрою інвертор може спілкуватись.
    Нажмите на изображение для увеличения
Название: IMG_20230825_171744.jpg
Просмотров: 19
Размер:	77.8 Кб
ID:	13590944
    у результаті останнім часом про те що в мене немає електроенергії від ДТЕК я дізнаюсь з місцевого чату у вайбері.

Ответить в теме
Страница 1373 из 1895 ПерваяПервая ... 373 873 1273 1323 1363 1371 1372 1373 1374 1375 1383 1423 1473 1873 ... ПоследняяПоследняя

Метки этой темы

Социальные закладки

Социальные закладки

Ваши права