|
Враховуючи сьогоднішню зацікавленість у суспільстві, гостру полеміку в сучасному політичному середовищі, „яким повинно бути офіційне ставлення сучасної влади до підпільно-повстанських структур, що боролися за незалежність України у минулому” [1, с.3], документознавчий аспект військово-організаційної преси ОУН на сучасному етапі є доволі актуальним.
Періодика ОУН як предмет вивчення є складним явищем, що зумовило пошук і опрацювання різних типів документів, здійснення порівняльно-аналітичних характеристик. Для висвітлення цього явища спираємося насамперед на історичні джерела і документну базу діяльності ОУН; праці відомих теоретиків і військових діячів організації.
Націоналістичні часописи видавались в усіх більших осередках української еміграції: “Український націоналіст” (Прага), “Український вісник” (Берлін), “Українське слово” (Париж), “Націоналіст” (Філадельфія), “Новий шлях” (Вінніпеґ), “Вістник
ОДВУ” (Нью-Йорк), “Наш Клич” (Аргентина)
http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vnulp/Armia/2010_670/19.pdf
Доля української мови – то є водночас й доля української держави й нації)
Спогади Зиновія Книша, характеристика молоді 20-их років:
“Причина чому вони прийшли до УВО, була одна і та ж сама завжди, хоч різними словами виявлена: любов до України, охота щось для неї зробити, якусь частку від себе приложити до її визволення... Основним ґрунтом їхніх душ була ідейність і жертвенність аж до посвяти. Не всі витримали. Не один заломився, але в своїй великій, основній масі українська молодь, як завжди, була величезним резервуаром енергій і безцінним скарбом ідейности”
Партия послала его родителей в село, где действовали отряды УПА, на пропагандистскую работу, он выучил наследие "отцов" и так вошёл в роль, что выйти из неё уже не может.
Хорошо хоть только этим занимается, а не поезда подрывает!
Ему (там, в селе) то неведомо, что уже ни ОУН, ни УПА давно нет...
"Новороссы" - биологические остатки Российской империи...
Рекомендую прекратить личную переписку.
Устал от всех… Хочу пожить немного один. [I](с) изобретатель водородной бомбы[/I]
Я вообще удивляюсь, в чём смысл дискуссии об ОУН-УПА?
Ну была такая страница в нашей общей истории, ну что теперь делать, драться?
Никого они не предавали ибо попросту никому и не присягали.
Кроме того, боролись исключительно за своё, не посягая на чужие земли! Это к ним пришли и не ушли...
Неужели потому их возненавидели, что не поняли они прелести "светлого будущего", которое им уготовили большевики??
И почему такой неравнозначный подход к личностям?
Ведь в 1635 году польский король наградил Б.Хмельницкого именной саблей за победу в битве над "московитами", но из-за того он не стал ни предателем, ни бандитом?! Наоборот, стал почитаемым героем и исторической личностью!
Неужели это только потому, что изменил потом королю и перешёл к "нужным" людям??
https://forumodua.com/showthread.php?t=1672409
в следующую субботу 8 декабря в Одессе пройдет антифашистский марш... подробнее в топике
Ай-ай-ай... Непросительно такому великому мастеру переприсягания быть столь дремучим в профессиональных вопросах..Или это ты умышленно врешь,как всегда? По-любому нехорошо..
«Я, украiнський доброволець, цiею присягою добровiльно вiддаю себе в розпорядження Нiмецькоi Армii.
Я присягаю Нiмецькому Вождю i Верховнокомандувачевi Нiмецькоi Армii Гiтлеру в незмiннiй вiрностi та послухове.
Я урочисто зобов’язуюсь усi накази й розпорядження моiх начальникiв виконувати, а також усi вiйськовi, державнi i службовi справи суворо держати в тайнi i цим самим вiрно i вiддано служити Нiмецькiй Армii i одночасно своiй батькiвщинi.
Менi ясно, що я пiсля своеi присяги пiдлагаю усiм нiмецьким вiйськовим дисциплiнарним стягненням. Кiнець моеi служби як украiнського добровольця визнае Нiмецька Армiя».«Присягаю бути вiрним Адольфу Гiтлеровi, як Фюреровi та Великому командантовi нiмецькоi збройноi сили. Вiрно служити Адольфовi i Великонiмеччинi. Бути вiрним Адольфу Гiтлеровi, як великому Фюреровi новоi Европи».
Цитируется по газете «Львiвськi вiстi» от 13 ноября 1943
Починаючи з 1918 року націоналісти прагнули об’єднати землі Волині, Східньої Галичини, Радянської України, Бессарабії, Буковини і Підкарпатської Русі. Отже передбачався поділ чотирьох країн: Польщі, СРСР, Румунії та Чехо-Словаччини
Не можу знайти чіткої карти Радянської України 1918/19 рр, тоді будуть зрозумілі кордони тієї України, за яку змагалися)
Социальные закладки