|
Вопрос к Ксении Ляпиной: «Изменение конституции, Налоговый Кодекс и пенсионная реформа – звенья одной цепи, или нет?»
ляпинаКсения Ляпина, народный депутат, партия «За Украину»
Как Вы оцениваете внесение изменений в Конституцию и перенос выборов?
Собственно, перенос выборов – это и есть главное событие сегодня, все остальное было заурядно. Изменение Конституции и перенос выборов тоже не были такими уж непрогнозируемыми или неожиданными событиями. Мы свою оценку этому дали давно, наша партия «За Украину» не поддерживала этот проект, мы считаем, что это неправильно – менять правила во время игры. Но шока не случилось, все понимали, что голосование состоится.
Означает ли это, что у правящей коалиции на сегодня конституционное большинство, и они могут провести любой закон, в том числе изменение Конституции?
Все-таки я бы обратила внимание, что это ситуативное большинство. Это большинство, которое объединено разными мотивами ситуативно. 310 – это не так много. Давайте посмотрим по нашей фракции, кто голосовал «за». Например, тот же Юрий Богданович Ключковский, он голосовал не потому, что примкнул к большинству, а потому что он был давний сторонник определения пятилетнего срока, одинакового для местных советов, для мэров, для Верховной Рады. Насколько я понимаю, многие другие из нашей фракции голосовали потому, что лучше обозначенность, чем необозначенность. Первого февраля, по-моему, всем было ясно, что в марте выборов точно не будет. Мы можем настаивать сколько угодно, но это было очевидно, что организовать их просто нереально. И таких людей у нас не менее 10 – людей, у которых были свои мотивы, а не желание просто поддерживать большинство. Поэтому такие далеко идущие выводы я бы не делала.
Насколько повлияет сегодняшнее голосование на будущее пенсионной реформы, Налогового Кодекса?
Никак не повлияет, потому что выборы 2012 года – это не так уж далеко, и думать об электоральных симпатиях все равно всем придется. Сегодняшнее голосование на самом деле какого-то принципиально другого отношения к так называемым реформам не выявило. Так называемым – потому что я очень хорошо отношусь к реформам, только реформ я не вижу, слышу только болтовню про них. Поэтому к этой имитации реформ существует вполне сложившееся отношение у всех. Есть определенная часть людей, которые будут поддерживать что угодно, что бы ни дало правительство. Но это далеко не конституционное большинство.
Прошла информация о том, что за 2010 год огромный дефицит бюджета – чуть ли не в 4 раза больше, чем планировалось.
Не в 4 раза, а только на 10,5 млрд. Эта информация вывешена на сайте Министерства финансов.
Какой это процент?
Кажется, планировалось 52, а оказалось 64. Не могу сейчас сказать точно.
А что слышно по пенсионной реформе, по изменениям Налогового Кодекса?
Борьба по налоговому кодексу продолжается. Я предупреждала, что это не рабочий документ, так и получилось. Все относятся к нему в меру своего понимания. Очень много фантазий, и правоприменение его весьма несовершенно. Поэтому будут готовиться изменения, но пока какой-либо информации об изменениях правительства нет. Говорят, что какая-то группа собиралась в январе в Налоговой академии, что-то писала, но пока никаких внешних выходов не видно. Безусловно, инициатива должна идти от правительства, потому что чего хотят предприниматели, и так известно, они давно внесли свои предложения, и на сегодня вряд ли что-то существенно в них изменилось. Что из этого готово воспринять правительство, а что нет, мы увидим.
Относительно пенсионной реформы ситуация еще интереснее. Вы знаете, что следующий транш МВФ уже не очень интересует правительство, поскольку он может уйти на погашение дыры в бюджете, а должен идти на валютный резерв. А валютного резерва у нас более чем достаточно. Поэтому правительство следующими траншами не очень озабочено. Было заявление Тигипко о том, что они будут отзывать законопроект по пенсионной реформе, будут его обсуждать. Я не жду, что в этом направлении будет происходить хоть какое-то движение вперед.
А что слышно об объединении партий?
Процесс этот идет, наша принципиальная позиция следующая: объединимся – тогда будем заявлять. Потому что было слишком много заявлений, которые бессмысленно делать до того, как процесс завершится. Объединительный процесс требует внутрипартийных обсуждений более, чем внешних. Поэтому когда внутрипартийные дискуссии закончатся и дадут результат, можно будет его оглашать.
Какие партии могут объединиться?
Переговоры ведутся в разных комбинациях, но примерно одним набором партий: «За Украину», Украинская народная партия, «Фронт змін», Гриценко («Гражданская позиция») участвует, насчет Катеренчука (Европейская партия) ситуация непонятная.
http://odessa-daily.com.ua/component/content/article/199-mneniya/28341--l-r.html
Ярослав Кендзер: Юлию Владимировну никогда не посадят - этого не позволит Путин
"«Партія «За Україну!», як я вже казав, може додати Яценюкові ідеологічної складової, якої у нього сьогодні відверто бракує»
Той інтеграційний процес, який за інформацією ЗМІ, ваша партія веде з «Фронтом змін» і «Собором», підпадає під названі вами критерії?
Сьогодні ми зондуємо позиції, ведемо ґрунтовні, серйозні розмови про те, якою має бути ця нова партія, чи здатна вона буде забезпечити те, про що я щойно говорив.
Якщо мова йде про ідеологічну складову цього об’єднання, то як ви плануєте сумістити вашу націонал-демократичну ідеологію з дещо космополітичним лібералізмом Яценюка?
Ми виходимо з того, що партія «За Україну!» могла б гармонійно забезпечити ідеологічну складову нової партії. Але поки що ми не робимо жодних декларацій – ми ведемо переговори з усіх питань стосовно створення нової партії і повідомимо про їхні результати тоді, коли воно стане фактом.
Тим не менше, чи правда, що однією з ключових вимог, від якої Яценюк у ході переговорів не хоче відступати, є те, що нова партія повинна користуватися виключно брендом «Фронт змін»?
Знову ж таки, з цього питання тривають переговори. Звичайно, нам би хотілося, щоб у назві цього гіпотетичного об’єднання зберігся хоч якийсь натяк на структуру «За Україну!». Але, повторю, зараз триває процес обговорення, виважування різних варіантів…
Коли мова заходить про гіпотетичне об’єднання ваших партій, то у багатьох одразу виникає питання про те, що до нової структури можуть вкласти її потенційні учасники. У Арсенія Яценюка сьогодні є особистий рейтинг, є більш-менш розбудована партійна структура і є результат на місцевих виборах. А що до цього капіталу може докласти «За Україну!»?
По-перше, партія «За Україну!», як я вже казав, може додати Яценюкові ідеологічної складової, якої у нього сьогодні відверто бракує.
По-друге, ми можемо вкласти в це об’єднання наші партійні структури. Так, у деяких областях їх фактично немає або вони лише починають зароджуватись. Але деякі регіони – наприклад, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Полтавська області – досить серйозно структуровані нашою політичною силою, в основному за рахунок тих структур Народного Руху, які не захотіли співпрацювати з Борисом Тарасюком та його командою, як ми їх жартома називаємо, «кремлівських курсантів».
А чому ж результатів роботи ваших структур не видно за результатами місцевих виборів?
Ми мали замало часу, аби заявити про своє існування. Наприклад, коли я їздив по Львівській області перед місцевими виборами, то у багатьох селах я чув: «О, пане Ярославе, добре, що Рух приїхав!» І мені доводилося довго пояснювати, що я вже півтора року, як вийшов з Руху, що Руху, який пов’язують з іменем В’ячеслава Чорновола, вже не існує, що Атена Пашко, дружина Чорновола, покинула Рух, бо зрозуміла, що це вже не чорноволівський рух… Там, де за цей короткий час ми встигли це пояснити, де нам вдалося попрацювати, – наприклад, на Львівщині це у Дрогобицькому чи в Жидачівському районах – там у нас є результат, є фракції у районних радах.
Окремі експерти вважають, що об’єднання з вашою політичною силою не надто вигідне Яценюкові, адже воно може замкнути його у західноукраїнському електоральному полі. Сьогодні він за рахунок відсутності яскраво вираженої ідеологічної складової може відносно успішно спілкуватися з виборцем сходу та півдня України. Якщо ж він об’єднається з вами, то відкриє для себе захід держави, проте замкне для себе вихід поза його межі…
Звісна річ, якщо «За Україну!» як частина майбутньої умовної об’єднаної організації демонструватиме такі відверто радикальні позиції, як сьогодні це робить, наприклад, «Свобода» – то так, це зашкодить Яценюкові. Але якщо вона стоятиме на поміркованій правоцентристській позиції, то, думаю, жодних проблем у нього не виникне.
Так, практика показала, що його спокійна ліберальна позиція справді спокійно сприймається на півдні та сході України. Але у той же час на заході держави часто можна було почути: мовляв, Яценюк – добрий чоловік, цікавий політик, але надто вже мало він згадує про якісь національні моменти. Якщо доповнити його багаж цією ідеологічною складовою, то це дозволить йому дуже серйозно поповнити свою рейтингову скарбничку на західній Україні.
Чи можливе приєднання до ваших переговорів «Нашої України»? Її нове керівництво вже котрий місяць заявляє про необхідність консолідації націонал-демократичних сил, але практичних результатів цих заяв наразі не видно…
В «Нашій Україні» справді є дуже цікаві, дуже порядні люди. Це і Андрій Парубій, і Володя В’язівський, і Ліля Григорович, і Володя Карпук. Вони чудово розуміють, що станом на сьогодні «Наша Україна» самостійно навряд чи змогла б подолати тривідсотковий виборчий бар’єр. Однак чи веде керівництво «Нашої України», Віктор Андрійович Ющенко чи Валентин Наливайченко якісь розмови з цього приводу – я не знаю і не особливо розпитую про це у своїх колег.
Але результати місцевих виборів восени минулого року стали для всіх нас холодним душем. Українські політики повинні зрозуміти, що якщо вони в такий самий спосіб підуть на парламентські вибори, то отримають той самий результат, що й на місцевих. Тому той резерв часу, який ми отримали до жовтня 2012 року нам потрібно, не гаючи часу, конвертувати у конкретні результати наших домовленостей.
Знову хотів би акцентувати: не потрібно ганятися за глобальним об’єднанням демократів. Почати треба принаймні двом партіям. Вони повинні поставити суспільство перед фактом: все, об’єднання відбулося, а не обіцяти об’єднатися в черговий раз, бо такі обіцянки у людей нічого, окрім злості, не викликають.
Просто тут є ще одна небезпека: якщо цей процес об’єднання затягнеться, то ближче до виборів маленькі демократичні сили просто посиплються і будуть затягнуті в свою орбіту котримсь з центрів тяжіння, які сьогодні існують на опозиційному фланзі політичної сцени. Ви не припускаєте, що насправді Яценюку навіть на руку, щоб цей процес нічим не закінчився, адже в такому разі він в перспективі зможе просто зібрати левову частку націонал-демократів голими руками без будь-яких додаткових умов?
Нормальне об’єднання може відбутися лише за умови того, що ми відкинемо всі оці підкилимні моменти. Те, про що ви кажете – це нечесна гра, і з такого об’єднання не вийде нічого доброго.
Адже не програє Яценюк, якщо ми чесно і прозоро сядемо і оцінимо вартість його акцій і вартість нашу. Так, звісна річ, вартість Яценюка значно вища. Але ж ми теж можемо його чимось підсилити!
Чим подобається мені Арсеній Петрович, так це своїм максималізмом. Він каже: «Мене не цікавить 10% на виборах. Це – нічого, це – просто присутність. Мене цікавить значно серйозніший результат». Мені дуже імпонує така позиція...
Він зустрічався з нашою депутатською групою, і у нас склалося гарне враження...
А як би ви прокоментували чутки про те, що ваш колега по групі «За Україну!» Роман Ткач може невдовзі очолити івано-франківський «Фронт змін»? Ви не вважаєте це подвійною грою з боку Яценюка, переманюванням ваших кадрів?
Роман не є членом партії «За Україну!», він просто член нашої групи. Тобто це не є жодною подвійною грою з боку Яценюка.
А які емоції викликала у вас присутність на акції до Дня Злуки на Контрактовій площі і, наскільки я розумію, в переговорах щодо створення об’єднаної партії Миколи Мартиненка і Петра Порошенка?
Звичайно, я здивувався, що Мартиненко, який то тяжіє до БЮТ, то зближується з «Регіонами», враз з’явився тут. Якщо мова йде про його участь у переговорах стосовно створення об’єднаної партії, то я не знаю, від чийого імені він їх може вести – як я вже казав, фракції НУНС, формальним керівником якої він є, де факто вже не існує…
Ми ж розуміємо, що він може репрезентувати на цих переговорах себе особисто…
Мені здається, що про його участь у цьому об’єднанні варто буде говорити вже на наступному етапі – після того, як досягнуть домовленостей про об’єднання «Фронт змін» та «За Україну!»
Але я особисто дотримуюсь тієї позиції, що людей, які виляли у цей важкий час, до нового об’єднання залучати не варто, і буду наполягати на цій точці зору. Адже не варто думати, що прості люди про політику нічого не знають і нічим у ній не цікавляться – насправді вони дуже тонко відчувають різноманітні політичні хитрощі. І вони неодмінно питатимуть у нас: якщо ви кажете, що ви – нова демократична сила, то що в такому разі у ваших лавах робить той, другий чи третій чоловік? На це потрібно зважати.
А до Петра Порошенка ви ставитеся так само?
Петро Олексійович прийшов на акцію без жодних претензій, він просто хотів відсвяткувати з нами таке велике свято. Про участь цих людей у об’єднавчому процесі у нашому середовищі не говорилося.
Проте будь-яка політична сила повинна мати фінансування, а Порошенко з Мартиненком могли б допомогти вирішити цю проблему…
Але тут перед нами постає інша проблема: інколи це фінансування для політичної сили вилазить боком. Звісна річ, виборча компанія вимагає колосальних затрат та й для повсякденної роботи політичної організації потрібні ресурси. Проте часто серйозні спонсори політичних сил діють за принципом «хто платить гроші, той і музику замовляє». А коли спонсор починає диктувати політичній силі певні дії, то для неї це може закінчитися повним крахом.
А ви за свою політичну кар’єру бачили інших спонсорів?
Бачив. У 1989, у 1990 році я бачив простих селян, які приносили останню копійку зі своєї пенсії в скарбничку Народного Руху України. Коли у квітні 1990 року В’ячеслава Чорновола обрали головою Львівської обласної ради, у нас не було грошей для того, аби зорганізувати пряму трансляцію її засідань. І варто нам було на це натякнути громадськості, як до нас колонами пішли люди, несучи хто по карбованцю, хто по п’ять, а хто по сто. Ми не встигали рахувати гроші, що їх нам приносили ті спонсори, які хотіли одного – України. Як це зробити зараз, я, на жаль, рецепту не маю."
http://novostnik.com.ua/news/yarosla...ozvolit-putin/
То о чем неоднократно говорила до выборов Ксения Ляпина реально воплощается в жизнь.
Костусев зиц-председаль у донецких , всем кланяющимся вам не стыдно за свой город.
«Юра Енакиевский» подбирает людей Костусеву.
http://odessa.comments.ua/article/2011/02/08/092606.html
Алекс, ты гробишь тему!
Подобный прогноз развития событий еще и Грач делал , когда «донецкие» начали свои порядки в Крыму наводить.
Социальные закладки