З 10тис+ моїх ФБ читачів, думаю, лише людей 300 (ну, може 500) бачили, що таке Іванна Якимівна на мітлі. Сьогодні це душераздірающєє зрєліщє були змушені спостергати члени Колегіі Міносвіти. В залі панувала ідилія, всього якихось три години розглядали всього чотири питання, які стосувалися вищої освіти, а я забула всі знайомі мені психологічні практики і душила в собі лють від того, що читала в матеріалах питання номер п'ять. Це були анонсовані зміни до навчальних програм 4 класу "з метою розвантаження дітей". Лють моя була пов'язана зі "змінами до програми з украінськоі мови". Знаєте, за рахунок чого іі розвантажили? Дітям тепер не треба знати "імена окремих найвідоміших українських винахідників, учених, акторів, музикантів тощо". Цей пункт з програми вилучили. Також про гетьманів на украінській мові тепер не треба розповідати, про культуру поведінки на природі, про те, що Украіна європейська держава... А що ж на уроках украінськоі мови треба дітям знати? Halyna Tytysh, Zoya Zvinyatskovskaya, Oksana Makarenko, Anya Tsukanova - те, про що ми сто разів писали з вами Pavlo Polianskyi і просили вилучити: нові укладачі "спрощеноі" програми з украінськоі мови категорично не хочуть робити украінську мову мовою сучасності. Украінську мову предписано вивчати винятково на фольклорі, веснянках, щедрівках, посіванках, прислів'ях і оберегах, "використовувати в обрядах" - я не стібуся, це цитата! З програми! Треба знати такі обереги як "часник" і "пучок зілля". Коли ж я нагадала, що це дрімуче язичництво, а школа у нас відділена від релігіі, вчинився правовірний гвалт і всього членів десять шановноі Колегіі взялися мене повиховувати ( неповага до украінських цінностей і так далі). Дякую виваженій і мудрій Inna Sovsun, яка на відміну від мене вміє тримати себе в руках, і яка спокійно пояснила, що іі сину, як і всім дітям нецікаво вчити посівалки, бо це не є колом іхніх ближніх інтересів, що важливо для успішного навчання. А от про вчених - це цікаво. Serhiy Kvit теж на мене наіхав, але погодився подовжити роботу робочоі групи, щоб все ж внести хоч якісь ознаки сучасного життя в програму з украінськоі мови. Бо нинішні автори хочуть іі зробити мовою мертвих. Здивував відповідальний за це питання Павло Полянський - Pavlo Polianskyi - почав шантажувати Колегію, що якщо ми не приймемо терміново ці недолугі зміни, то конкурс підручників для 4 класу пройде за старою програмою, бо він має стартувати 15 грудня! Тобто чиновники міністерства зробили тяп-ляп зміни, а ми повинні з цим погоджуватися? І друге - вони справді вважають, що побачивши зміни до програми зараз, автори підручників підуть і за тиждень перепишуть тексти і перероблять макети? Я проти профанаціі як змін до навчальних програм, так і конкурсу підручників. Чекаю запрошення на робочу групу.
Квіт, схоже, завтра буде обраний міністром. Сергію Мироновичу, сподіваюся, Ви вже працюєте над пошуком заступника міністра, якому буде не байдуже, що відбувається в середній освіті (гірко це писати, бо всі ми мали надіі на Павла Броніславовича. Але, схоже, ми помилилися. В середній освіті за рік не зроблено необхідних змін

((
PS Перше питання Колегіі теж було дуже цікавим. Igor Likarchuk розповідав про рівень випускників за результатами цьогорічного ЗНО. 13% навіть не змогли розпочати виконання завдань з українськоі мови.
Социальные закладки