Максим Кідрук. "Бот"
Молодий український програміст Тимур Коршак отримує запрошення на тимчасову роботу від колишнього замовника, якому колись продав код для керування ігровими ботами. Хлопець, спокусившись на великі гроші, відправляється у віддалену лабораторію, розташовану у пустелі Атакама на півночі Чилі. Прибувши до відмінно захищеного лабораторного комплексу Тимур стає членом міжнародної групи вчених, яким
вдалося розробити керовані рої нанороботів, спроможних проникати в мозок і з'єднуватись з нейронами та між собою, формуючи мозкові плати. Саме так була реалізована можливість створення ботів...
Це моє перше знайомство і з автором, і з жанром технотрилеру. Не знаю, що спонукало мене закачати у рідер саме цей роман, адже історія про Франкенштейна мене ніколи не цікавила (за винятком постановки Денні Бойла у TheatreHD, де роль Створіння грає Бенедикт Камбєрбетч
). Мабуть, вирішила розширити свої читацькі горизонти, то ж ділюсь враженнями.
Якщо коротко, то: зв’язний, досить динамічний сюжет, але, як на мене, сюжет — окремо, а науково-популярні вставки — окремо. Хороша мова — читається досить легко (але присутня ненормативна лексика, а ще сортирний гумор —
). Стан тривожного очікування не зникає протягом усього читання, ще й кінцівка натякає на продовження екшену (вже є — "Бот. Гуаякільський парадокс"). Проте, гадаю, цей твір для поціновувачів жанру, тому я продовження поки що відклала у довгий ящик
.
Показать скрытый текст Цікаві факти щодо написання книги
— Під час роботи над книгою Максим Кідрук консультувався у кандидата наук з хімії, лікаря-фізіолога та психіатра.
— Чорновий варіант книги автор дав десятьом дівчатам, для виявлення складних та незрозумілих місць. Внаслідок критики було скорочено велику частину складних описів та деталей.
— Максим Кідрук не радить читати книгу особам, яким не виповнилося 16 років, оскільки книга дещо важка у психологічному плані.
— Після того, як автору вказали, що в романі немає жодного жіночого персонажу, з яким читачки могли б себе асоціювати, він змінив стать одного персонажу та переписав майже всі діалоги та сцени, пов'язані з ним.
— На написання «Бота» Кідрука надихнули книги Майкла Крайтона, першого, хто писав у жанрі техно-трилера.
— У романі описані реально існуючі місця в пустелі Атакама.
— За роман «Бот» на «Коронації слова — 2012» Максим Кідрук отримав спеціальну відзнаку «За найкращий твір на тему мандрів і подорожей», автор пояснив, що це не роман про подорожі, а перший український техно-трилер, але відзнаку все одно отримав.
P. S. До речі, є переклад російською, якщо треба.
Социальные закладки