|
Скажите, а от кого собственно необходимо защищать украинский язык в Одессе? От 95% русскоговорящих одесситов? Город ведь у нас многонациональный, у большинства есть армянские, греческие, молдавские и таки да еврейские корни. Среди нас очень мало одесситов, имеющих чисто украинские корни. По Приморскому пройдешь - бельгийцы, итальянцы, турки, россияне... Словом, масса туристов, которых никто не забрасывает камнями за то, что они тут "понаехали" и говорят не на "державній мові". Никто и не бьет туристов из западной Украины, когда они перемещаются с экскурсоводами по центру Одессы. Наш город всегда был толерантен к разным культурам. Правильнее будет сказать, что Одесса была основана при слиянии разных культур. И, несмотря на то, что украинская культура почти никак не отразилась ни в архитектуре, ни в песнях и стихах про Одессу (есть хоть одно известное стихотворение об Одессе на украинском? Или песня?), никто не обижает и не колотит говорящих на украинском, как это сделали с Тернопольским журналистом за то, что он говорил по-русски. Внесите ясность: кого в Одессе и от чего вы хотите защищать? Кто вам лично не дает возможности говорить на украинском? Неужели делают вид, что не понимают вашей речи? (К сожалению, во Львове так поступают по отношению к русскоговорящим) Или вас заставляют подавать документы в различные учреждения исключительно на русском языке?
VictorJuly, мне очень любопытно....сколькими языками вы свободно владеете? Я владею пятью языками,. И вот понять не могу до сих пор...Почему так все противятся полиязычности?
Последний раз редактировалось katyuxa1; 11.07.2012 в 20:33.
А нашему "патриоту" лет так...17 ))
объявляй голодовку что ли против русского языка. Чего на форуме пишешь? ))
VictorJuly, прочитала я вашу тему, та все одно не розумію за ЩО ви боритесь? Ви писали, що ніхто не забороняє розмовляти українською, чи російською мовами. Так що ви намагаєтесь довести своїми відповідями? Чи вам кортить похизуватися своїм знанням державної мови на теренах одеського ресурсу? Власне у чому виявляється ваша любов до української мови? Чи ви пишите вірші, складаєте пісні або проводите екскурсії по нашому місту для всіх охочих почути історичні факти на українській мові? Можливо ви перекладаєте вірші Пушкіна про Одесу на новий лад? Що ви робите, окрім пустих балачок з тими, хто ніколи не буде поділяти вашу думку про мову? Ви лінуєтесь відповісти на перше моє повідомлення, але прошу вас звернути увагу на друге. Та все же таки скажіть скількома мовами ви вільно володієте?
VictorJuly, будь-ласка, дайте конкретну відповідь на моє питання: "Що ви робите для розквіту української мови?" Можливо ви є видатним, та поки не дуже відомим письменником, але тут ви виглядаєте звичайнісіньким базікою.
Последний раз редактировалось katyuxa1; 11.07.2012 в 21:52.
Питання сформульовані доречно. Та й натяки зовсім не дивні. Якщо ви вважаєте, що суперечки стосовно орфографії й пунктуації, а також організація акції і є внеском в розвиток української мови в Одесі, то мені вас шкода, бо витрачаєте ви час дарма. Так, я знаю, що ви зараз по-хамськи відповісте, що не мені вирішувати як витрачати вам свій час. І це правда. Зрозуміло лише одне: ви – базікало!
П.С. Кстати, насчет количества языков я вас спрашивала неспроста. Язык – это не багаж, который спину ломит. Поэтому зная несколько языков, человек не чувствует себя притесненным, ведь он открыт для разных культур. А вы словно зашоренный, господин VictorJuly.
Последний раз редактировалось katyuxa1; 11.07.2012 в 22:30.
Ця тема присвячена не розвитку української мови в Одесі - цим має займатися держава відповідно до чинної КУ. Але тема проти заканопроекту 9073. І з Вами я повністю згоден, що людина не буде відчувати утиск, знаючи декілька мов. Але ж Ви прочитайте уважніше повідомлення людей, які нісенітнеці вони пишуть. Саме вони пишуть про утиск, якого взагалі немає. І Ваші висновки - передчасні, бо Ви мене не знаєте. Хочете знати скільки я мов знаю? Я Вам відповім, якщо Вам стане від цього легше. Дуже добре знаю розмовну російську, тріщечкі гірше українську(над цим працюю). Англійську також вивчав, але на рівні Advanced покинув навчання. Почав вивчати норвезьку.
ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ!
А какие проблемы "украиномовным" создаст принятие данного закона?Ведь никто не запретит говорить по-украински.В рассказы о расколе страны и потере независимости не верю-это все страшилки и повод для устройства беспорядков.
Кстати, это действительно Карл Маркс сказал? Есть такой вариант:
"Людина, яка живе у країні, але не
спілкується мовою цієї країни, – або гість,
або завойовник, або несповна розуму".
Французький філософ Шарль Бернар
Это, конечно, не суперпринципиально, но просто любопытно.
И еще. Родной язык нужно защищать, и это - аксиома. Но многие вещи в мире взаимосвязаны. Вы выходите на площадь, рисуете трогательные плакаты, создаете яркую картинку "попранной справедливости". А в итоге...
http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/030569/
"етноструктуру нашої з вами землі було змінено в ХХ столітті...всі хати українських сіл півдня й сходу України заселили москальським люмпеном. Цей москальський люмпен народив свої виплодків. Їхні виплодки ніколи не приймуть нашої землі своїм серцем. Вони завжди будуть тут чужинцями, а тому несуть одну мету – в середині нашої держави побудувати свою Російську державу.
...якщо українська мова – мова державотворчого етносу – є третьорядною в нашій державі – це означає, що нації немає. Це означає, що цю націю треба творити в дуже радикальний наступальний спосіб. Це означає, що найкращий спосіб творення держави називається формою примусу, а найкраща форма примусу – це побудова Української держави, а не побудова держави кримінальної олігархії на чолі з бандитами януковичами, розумово відсталими азаровими, покидьками єфремовими, підрахуями ківаловими й виродками колєсніченками. Це означає, шановна громадо, якщо не буде революції ще до виборів в жовтні, то ми маємо зі своїми бюлетенями розстріляти цю орду, яку привела до влади темна ліберальна попередня влада".
В принципе, Фарион с Вами абсолютно согласна. Но она смотрит на вещи гораздо шире. Ваша демонстрация - это лишь один паззл в их общей схеме "раскачивания государственной лодки".
Но не думаете ли Вы, что после того, как они придут к власти, Вы станете для них ненужным и использованным "чужинцем" и "выплодком"? Ведь, судя по уровню Вашего украинского, вы не "ариец"))) Да и Ваша мама, если не ошибаюсь, не украинка... А это вообще полный гаплык...
Я знайшов ті слова там, де Ви знайшли ці. Автентичність підтвердити не можу."Людина, яка живе у країні, але не
спілкується мовою цієї країни, – або гість,
або завойовник, або несповна розуму".
Ця акція для того, щоб показати, що доля української нас теж бентежить; ми виходили добровільно, а не за чиїмось наказом.
Хто мо] батько-мати, зовсім неважливо. Важливо те, ким я себе вважаю.Да и Ваша мама, если не ошибаюсь, не украинка...
Последний раз редактировалось VictorJuly; 12.07.2012 в 13:21.
ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ!
Социальные закладки