Голова Фонду держмайна (ФДМ) України Валентина Семенюк подала президенту України заяву про вiдставку.
Про це повiдомляється в її зверненнi до громадян i спiввiтчизникiв, оприлюдненому на офiцiйному сайтi ФДМ.
"Вiдповiдально заявляю, що боротьби та труднощiв не боюся й готова продовжити справу за умови ухвалення законiв "Про Фонд державного майна", "Про управлiння державним майном", "Про акцiонернi товариства". Але втягувати себе в iнтригу в ситуацiї правової неврегульованостi не буду. Тому вимушена подати на розгляд президента заяву про свою вiдставку", - вiдзначає В.Семенюк.
Вона також повiдомляє, що звернутися до народу її спонукали "конституцiйний обов'язок, соцiалiстичнi переконання й вiдповiдальнiсть перед державою та людьми, якi рiк тому з надiєю та очiкуваннями на краще життя, на чесну команду обирали нову владу".
У зверненнi до громадян i спiввiтчизникiв В.Семенюк повiдомляє про досягнення ФДМ у новому складi керiвництва. Зокрема, завершується робота з iнвентаризацiї держмайна; за три квартали поточного року до держбюджету надiйшли дивiденди вiд управлiння державним майном у розмiрi 1,600 млрд. грн. за рiчного плану 500 млн. грн; у власнiсть держави повернено десятки об'єктiв, якi керувалися або були зданi в оренду й неефективно використовувалися; "з великим напруженням, долаючи несамовитий опiр олiгархiчних угруповань, вдалося перевести акцiї держави з 23 комерцiйних банкiв у державнi".
Як вiдзначає В.Семенюк, такi пiдходи ФДМ до реалiзацiї державної полiтики в галузi майна не могли не зачепити iнтереси окремих груп: почалися зiткнення їх iнтересiв та iнтересiв держави, особливо з питання про "Криворiжсталь".
"Я завжди була прихильником збереження в руках держави прибуткових об'єктiв, особливо таких, як ВАТ "Криворiжсталь" (яке потенцiйно може давати державi прибуток до 2 млрд. грн. на рiк)". Водночас вона зазначила, що ФДМ був вимушений виконувати прийнятi в червнi цього року рiшення уряду Юлiї Тимошенко, направленi на продаж об'єкта.
На думку В.Семенюк, на той перiод постанова Верховної Ради про скасування продажу меткомбiнату була б своєчасною й не зашкодила б iнвестицiйному клiмату держави. Ухвалення ж такої постанови в перiод, коли потенцiйнi покупцi вже внесли 3 млрд. грн. застави, загрожувало державi мiжнародними судами та штрафними санкцiями, якi своїми обсягами могли досягнути рiвня державного бюджету України.
"Ви були свiдками розгорнених у ЗМI несамовитих брудних iнтриг, спрямованих на дискредитацiю Фонду, Соцпартiї й мене особисто", - звертається до громадян В.Семенюк. - Фактично Фонд i я, як голова, були поставленi в ситуацiю заручникiв. Тому цi обвинувачення вважаю безпiдставними, направленими на протидiю процесу приведення в порядок майнових вiдносин, а тому в ситуацiї, що склалася, вважаю за недоцiльне виконувати таку роль. Керуючись Конституцiєю України, нацiональними iнтересами держави та власника майнових надбань - народу України, потрiбно поставити питання про вiдповiдальнiсть гiлок влади за наслiдки своїх рiшень".
Социальные закладки