Ковід повертається? В одеських медзакладах ввели карантинні обмеження через кількість хворих
Карантинні обмеження у зв'язку з поширенням COVID-19 ввели в Одеській обласній клінічній лікарні та обласному перинатальному центрі.
Як повідомили у медзакладі, санітарно-епідемічний контроль буде посилений, до відділень допускатимуть лише медиків і пацієнтів, а можливість відвідувань хворих максимально скоротили.
«У нас карантинні обмеження — це звичайна процедура, адже збільшилась кількість пацієнтів із ковідом. Тому ми ввели обмеження, а не повноцінний карантин», — прокоментував кореспонденту «Думської» керівник Одеської обласної лікарні Сергій Калинчук.
Зазначимо, що нещодавно МОЗ повідомило про випадок нового штаму коронавірусу Омікрон під назвою Nimbus. Раніше також лабораторні дослідження в Україні виявили субваріант коронавірусу Stratus (XFG).
Тільки з 4 по 10 серпня ковід діагностували у 1197 осіб. Це майже на 75% більше, ніж тижнем раніше. І це тільки підтверджені випадки.
За словами сімейного лікаря Ігоря Гончарова, незважаючи на те, що новий штам коронавірусу зазвичай протікає легко, у людей віком старше 45 років він може викликати більш важкі симптоми. Медик зазначив, що препаратів проти цього варіанту вірусу поки немає, тому головне — уважно стежити за станом здоров'я і дотримуватися простих рекомендацій.
«Якщо загальний стан нормальний, то ми просто моніторимо основні параметри життєдіяльності. Тим, у кого є пульсоксиметр, що показує кисень в крові, потрібно стежити за цим показником. Крім того, варто контролювати температуру: якщо вона піднімається, то намагатися збивати цифри вище 38,5. Якщо висока температура тримається, потрібно прийняти жарознижуючі. При нежиті та першінні в горлі — промивання носа сольовими розчинами. Для горла — пастилки для розсмоктування. Постільний режим без підвищеної фізичної активності, рясне пиття та ізоляція», — розповів Ігор Гончаров.
Одеситка Анна, яка хворіє на коронавірус разом з чоловіком і дитиною, розповіла, що якби не здала тест, то не знала б, що це ковід.
«Він відрізняється від тих відчуттів, які були під час найпершої хвилі. Тобто зараз у мене закладеність носа, першіння в горлі, невелика температура, слабкість. Звичайно, це все неприємно, але більше нагадує звичайний ГРВІ. Тому, коли я здала тест і виявила, що у мене ковід, я дуже здивувалася. Думаю, багато хто з тих, хто зараз ходить з нежиттю, можуть навіть не здогадуватися, що вони вже з вірусом», — каже дівчина.
Социальные закладки