Як на вашу думку, чи поліпшився стан української мови та її розповсюдження в Україні останні роки чи навпаки погіршився?
Голосуємо, коментуємо.
Вид для печати
Як на вашу думку, чи поліпшився стан української мови та її розповсюдження в Україні останні роки чи навпаки погіршився?
Голосуємо, коментуємо.
Честно - не понял вопроса. Ответить затрудняюсь.
[QUOTE=Че Бурашка]Честно - не понял вопроса. Ответить затрудняюсь.[/QUOTE]
[COLOR="Gray"]Я так і знав що хтось так скаже і навіть знав хто саме. :)
Правда я чекав трохи іншого формулювання - "Опрос некорректный!". :)
Че, уяви собі що я спитав про російську.
Уявив? Я тепер переведи думки на українську.
Ось саме це я і запитув, тільки про українську мову.[/COLOR]
[B]На увазі мається:[/B]
На вашу думку, чи стає українська мова все більш популярної та вживаною в Україні, чи відчуваєте ви позитивні тенденції щодо її популяризації, чи навпаки, стан української мови в україні погіршився або ж не змінився за останні роки?
До цього по бажанню, можна додати її підтримку, чи навпаки, непідтримку державою.
На мой взгляд, украинского языка в СМИ стало значительно больше, правда качество его оставляет желать много лучшего.
Меня, например, в советское время украинский язык на телевидении страшно раздражал, передачи на украинском не смотрел. Сейчас очевиден прогресс - я практически перестал обращать внимание на каком языке передача или новость в интернете. Хотя говорить или писать на украинском стесняюсь :)
[QUOTE=Витька]На мой взгляд, украинского языка в СМИ стало значительно больше, правда качество его оставляет желать много лучшего.
Меня, например, в советское время украинский язык на телевидении страшно раздражал, передачи на украинском не смотрел. Сейчас очевиден прогресс - я практически перестал обращать внимание на каком языке передача или новость в интернете. Хотя говорить или писать на украинском стесняюсь :)[/QUOTE]
Ну Вы живете фактически в двуязычной стране. Я - в моноязычной. Кстати, это неправда, что русские понимают украинский. Большие посты сложно читать, точнее понимать, что там написано.
[QUOTE=YOKO][COLOR="Gray"]
[B]На увазі мається:[/B]
На вашу думку, чи стає українська мова все більш популярної та вживаною в Україні, чи відчуваєте ви позитивні тенденції щодо її популяризації, чи навпаки, стан української мови в україні погіршився або ж не змінився за останні роки?
До цього по бажанню, можна додати її підтримку, чи навпаки, непідтримку державою.[/QUOTE]
спасибо, теперь понятней. просто для меня нет четкой связки между понятиями "состояние улучшилось" - "стала более употребляемой" :)
Отвечаю: что касается Одессы и Одесской области - нет, не изменилось. СМИ на украинском (в большинстве), но разговариваем - на русском. В других частях Украины бываю не настолько часто, чтобы составить четкое мнение.
Но, к примеру, мои двоюродные братья из украиноязычной деревни в Винницкой области, и, соответственно, говорящие почти исключительно на украинском (все-таки не на чистейшем. на суржике), перебравшись в Киев уже спустя полгода-год стали говорить на чистейшем русском. Хотя украинский, разумеется, не забыли.
То есть, если раньше при встрече я с ними говорил на украинском, то теперь ноаборот, они переходят на русский. Это просто личный пример, не прошу делать какихто глобальных выводов.
[QUOTE=Витька] Хотя говорить или писать на украинском стесняюсь :)[/QUOTE]
Дивлюся на тебе, як на своє дзеркальне відображення ще зовсім недавно. :)
І [URL="https://forumodua.com/showpost.php?p=1090801&postcount=434"]пригадував[/URL] про це сьогодні.
Для мене ледве не стресом було першим раз в маршрутці українською заговорити. І сміх і гріх. )))
Зараз російську вживаю в трьох випадках:
1)Людина дійсно не розуміє української, наприклад якийсь негр чи в`єтнамець.
2)На роботі, де шеф араб.
3)З російськомовними друзями та знайомими, з якими стосунки заводив і роками спілкувався російською.
Зараз мені вже незручно в маршруткі говорити російською, до хорошого швидко звикаєш. :)
[QUOTE=magentis] Кстати, это неправда, что русские понимают украинский. Большие посты сложно читать, точнее понимать, что там написано.[/QUOTE]
Ага, було б бажання. ;)
На форумі чудово всі розуміють, хіба що окремі слова не знають.
[QUOTE=YOKO]Ага, було б бажання. ;)
На форумі чудово всі розуміють, хіба що окремі слова не знають.[/QUOTE]
ты лучше жителя России знаешь, как он понимает украинский язык? :)
[QUOTE=YOKO]Ага, було б бажання. ;)
На форумі чудово всі розуміють, хіба що окремі слова не знають.[/QUOTE]
Я говорю про себя. И за меня выводы не делайте.
[QUOTE=Че Бурашка]ты лучше жителя России знаешь, как он понимает украинский язык? :)[/QUOTE]
Ні, просто тут повно росіян, які відповідають на українські пости.
Точніше, не чув ще від жодного, що він не зрозумів написаного.
Від одесита чув, чи точніше - читав, а від росіян - ні.
[B]Витька[/B]
Як про нас вірша писали. :)
[B]НЕ В СВОЇЙ ТАРІЛЦІ [/B]
[I](Павло Глазовий)[/I]
Прибув Сава до Києва
З дружиною в парі.
Продавали сало, м'ясо,
Яйця на базарі.
З покупцями торгувались,
З людьми говорили.
Потім пішли Хрещатиком
На Дніпрові схили.
А як звідти повертались,
Мовив Сава жінці:
- Давай "чтокать",
бо невдобно,
Що ми українці.
[QUOTE=magentis]Я говорю про себя. И за меня выводы не делайте.[/QUOTE]
Ні в якому разі!
Я роблю висновки тільки з фактів!
Наприклад з того, що ти легко відкоментував все що я писав українською :)
YOKO, я еще раз повторю, что смысл некоторых постов просто не улавливается. Все таки другой язык. А иногда я как собака - понимаю, но сказать не могу.
[QUOTE=magentis]YOKO, я еще раз повторю, что смысл некоторых постов просто не улавливается. Все таки другой язык. А иногда я как собака - понимаю, но сказать не могу.[/QUOTE]
Ми ж говоримо не про те, що ти розмовляти українською не можеш, а про те що ти її не розумієш. :)
А те що окремі слова незрозумілі, то це ясно і природньо, я про це і сам вище згадував.
[QUOTE=YOKO]Ми ж говоримо не про те, що ти розмовляти українською не можеш, а про те що ти її не розумієш. :)
А те що окремі слова незрозумілі, то це ясно і природньо, я про це і сам вище згадував.[/QUOTE]
Вот сразу говорю, первое предложение понял, второе - не совсем.
Просто спор иногда сложно вести.
[QUOTE=Витька]я практически перестал обращать внимание на каком языке передача или новость в интернете. Хотя говорить или писать на украинском стесняюсь :)[/QUOTE]
А ты не стесняйся, пиши, а то ведь никто не поверит, что ты "практически перестал обращать внимание на каком языке передача" :)
[QUOTE=magentis]Вот сразу говорю, первое предложение понял, второе - не совсем.
Просто спор иногда сложно вести.[/QUOTE]
Друге речення мабуть ускладнило слово "природньо", що російською перекладається як "естественно". :)
[QUOTE=YOKO]
[B]Витька[/B]
Як про нас вірша писали. :)
[/QUOTE]
Я написал - "стесняюсь" в том смысле что полчается у меня это плохо. Смешно получается ... Если бы была нормальная практика - я бы совершенно спокойно разговаривал ... Практиковатся негде - весь круг общения рускоязычный.
[QUOTE=Витька]Я написал - "стесняюсь" в том смысле что полчается у меня это плохо. Смешно получается ... Если бы была нормальная практика - я бы совершенно спокойно разговаривал ... Практиковатся негде - весь круг общения рускоязычный.[/QUOTE]
в Одессе живешь, что ли? :)
[COLOR=red][I]Если увижу, что тема превращается в подобную другим - закрою...[/I][/COLOR]